banner

2013. november 13., szerda

Divatba jött a „szeplőtelen fogantatás”

Mióta 31 évvel ezelőtt megszületett a világ első lombikbébije Angliában, már magának Louise Brown-nak is van saját gyermeke, illetve rajta kívül már jóval több mint 3 millió ember köszönheti létét a napjainkra rutin eljárásnak számító méhen belüli mesterséges megtermékenyítésnek (IVF). A különböző módszerek és a technika segítsége azonban egyre több extrém és megdöbbentő esetet szül.

Míg az észak-európai államokban már a gyermekek 7-8 százaléka ilyen módon születik, Magyarország ezen a területen is le van kissé maradva, ami feltehetőleg a magas (150-250 ezer forintos) „gyerekáraknak” kö­szön­hető. Itthon évi másfél-kétezerre te­hető a lombikgyerekek száma.

A vitatható eljárások igen sok morális és etikai kérdést vetnek fel, mivel segítségükkel az egy apából, egy anyából és a gyerekekből álló hagyományos családmodellt teljes mértékben fel lehet rúgni. Az IVF módszereit felhasználva lehetségessé válik egynemű párok, egyedülálló vagy elvált nők, de akár transzvesztita férfiak számára is, hogy ma már ne csak örökbefogadjanak, hanem akár saját gyereket is szüljenek.

A múlt gyermekei

A „terhes férfiként” elhíresült, 35 éves Thomas Beatie például már két gyermeket szült. A „leánykori” nevén Tracy Beatie fiatalon még szépségkirálynő is volt, de 24 évesen nemet váltott, majd idővel a hivatalos irataiban is férfiként szereplő Beatie megnősült. Bár éveken át férfihormon-kezelésekre járt, belső női szerveit nem távolíttatta el, így mikor kiderült, hogy felesége már nem eshet teherbe, Thomas spermadonor segítségével bevállalta a szülést. A melleitől végleg megszabadult apa a babák szoptatását viszont már feleségére hagyta.

Az IVF megkönnyíti az életét sok filmiparban aktív, 40 fölötti színésznőnek is, akik titokban bér­anyát használnak, és a „szülés” után egy héttel már lapos hassal rohangálnak a kamerák előtt. Ezenkívül az IVF-eljárások nem veszély­telenek, és nem ritka az orvosi műhiba sem. Amerikában többször előfordult, hogy nem a meg­felelő megtermékenyített petesejt került vissza az anyába. Egy szélsőséges angliai esetben pedig véletlenül egy fehér nő egyik petesejtjét egy fekete házaspár spermájával keverték, amiből egy fehér és egy fekete gyerek született. A póruljárt, és a lombik- programmal mindvégig sikertelenül próbálkozó fekete szülők később hiába pereltek, gyereküket a bíróság végleg az őt kihordó fehér anyának ítélte.

Először még az is szenzációnak számított, amikor egy észak-karolinai nő férjének 23 évvel korábban lefagyasztott spermáját felhasználva gyermeket szült, ma ezen már senki nem csodálkozna. A precedensnek számító esetben az elő­relátó apa amikor fiatalkorában megtudta, hogy rákos lett, még a kemoterápiás kezelések megkezdése előtt spermái lefagyasztásával gondoskodott az utódnemzésről. Nem hiába, mert a kezelésektől sterilizálódott férfi több mint két évtizeddel később mégis saját gyerme­két ölelhette magához.

Már arra is volt példa, hogy valakinek a halála után nemzettek gyermeket. Egy kétségbeesett anya ugyanis nem mindennapi lépésre szánta el magát, amikor megtudta, hogy fia egy kocsmai verekedés áldozata lett. A 21 éves texasi fiú elvesztésének feldolgozhatatlan fájdalmát az édesanyja úgy kívánta enyhíteni, hogy miután a fiút lekapcsolták a lélegeztetőgépről, 24 órán belül gyorsan össze­gyűjtette annak hímivarsejtjeit. Ezt követően a bíróság hozzájárulását is megszer­ző „nagymamának” már csak arra volt szüksége a család nevének fenn­tartásához, hogy petesejtdonort vásárolt, és béranyát fogadott halott fiának leendő „gyermekeihez”.

Lefagyasztott spermákat felhasználva egy angol özvegynek is sikerült gyermekeket szülnie évekkel azután, hogy eltemette a férjét. A mai viszonyok között már arra is van példa, hogy saját unokáját hordta ki egy 50 év feletti nagymama, egy 72 éves „nagypapa” pedig spermiumot adott nemzőképtelen fiának, így az „unoka” az apa féltestvére is egyben. Arról is egyre több hír érkezik, hogy a gyermekszülés 45 éves korhatára milyen szélsőségesen mértékben kitolódott. A csúcsot jelenleg egy indiai nő tartja, aki 70 évesen esett teherbe első gyerme­kével.

Kiskapuk orvosi segítséggel
Czeizel Endre orvosgenetikus a Heteknek saját élményei közül is említett néhányat. Nemrégiben hozzá is elment egy olyan 50 év feletti házaspár, akiknek egyetlen gyermekük autóbalesetben meghalt. A szerencsétlen szülők egész életükben arra számítottak, hogy féltve őrzött fiuk idős korukban majd eltartja őket, és minden vagyonukat ráhagyhatják. Miután számításaikat a sors így keresztülhúzta, már azon gondolkodtak, hogy értelmét vesztett életüknek öngyilkossággal vetnek véget.

Utolsó lehetőségként az IVF-módszerhez fordultak. Ekkorra az asszony már hat éve túl volt a klimaxon, ezért a természetes terhes­ség szóba sem jöhetett. Végül eljutottak egy lombikbébi-kezeléseket folytató klinikára. Egy év múlva érkezett a hír, hogy az 56 éves nőnek petedonációval gyereke lett. Czeizel azt mondta, hogy a hírnek egyrészt nagyon örült, mert borzasztóan sajnálta a családot, de ugyanakkor azt is átérezte, hogy nem véletlenül a „természet bölcsessége”, hogy 45-50 éves kora táján a legtöbb nő elveszti a termékenységét. „Ilyen idős szülők a gyereknevelés­hez már nem a leg­optimálisabbak” – vélekedett.

A genetikus azt is elárulta, hogy praxisában eddig már öt leszbikus párnak lett mesterséges megtermékenyítés útján gyermeke. „Bár a jelenlegi törvények ezt nem engedélyezik, de az akadályokat nem nehéz kijátszani. Ha valamelyik tag szerez egy élettársat akár névlegesen is, akkor már meg tudják oldani a problémát. Igaz, én magam is érzem, hogy ezek bizarr szituációk, és nem lehet kiszámítani ezeknek a gyermeknek a későbbi sorsát” – mondta a genetikus.

A britek több mint egyharmada hiszi, hogy az azonos nemű szülők épp olyan jók lehetnek, mint a heteroszexuálisok. Ennek ellenére még Angliában is nagy felháborodást váltott ki a National Acade­my for Parenting Practitioners (Gyakorló Szülők Nemzeti Akadémiája) által az egynemű szülőket propagáló, tudományosnak feltüntetett felmérés. A kutatócsoport vezetője, Stephen Scott ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a statisztikai adatok szerint a leszbikus párok gyermekei jobb teljesítményt nyújtanak az életben, mint a heteroszexuális pároktól származók. „Úgy tűnik, hogy a leszbikusok jobban beválnak szü­lő­ként, mint egy férfi és egy nő” – vonta le a következtetést Scott.

Ezzel szemben a tény az, hogy a gyermekek jövőjét az egy férfi és egy nő alkotta házasság védelmezi a leg­jobban. „A gyermekek a társadalom jövőjét jelentik. A törvényhozónak ezért védelmeznie kell a jogaikat, függetlenül attól, hogy más országokban ezt elmulasztják megtenni. A gyermekek érdekeinek meg kell előzniük a fel­nőt­teket érintő egyes szabadságjogokat és az életstílus megválasztásának szabadságát” – szögezte le a francia parlament családvédelmi bizottságának 2006-ban készült jelentése.

Ma már egyáltalán nincs szükség két különböző nemű szülőre ahhoz, hogy valaki gyermekáldás elébe nézzen. Kétezer évvel azután, hogy az Újszövetség leírta a világtörténelmet megváltoztató első szep­lő­telen fogantatás esetét, brit doktorok kevésbé nemes célból, de nemzetközi elismerést kiváltva most an­gyali szerepben tündökölhetnek, miután a mesterséges megtermékenyítés eszközét felhasználva levezették a modern idők első szűzen szülését.

A Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat megerősítette a hírt, miszerint egy huszonéves hölgy, aki úgy döntött, hogy soha nem akar megházasodni vagy férfivel szexuális kapcsolatot létesíteni, már átesett a gyer­mekáldáshoz szükséges kezeléseken, és azóta már több szűz ügy­fél is várja, hogy a természet törvé­nyeit kijátszva egyedül élhesse át a szülői szerepet.

Ismeretlen rokonok
Az orvosi sikerek ellenére az egyedülálló nőket segítő spermadonáció azonban további alapvető kérdéseket vet fel. Mikor számít például egy spermadonor apának? Ezt az egyes államok saját szabályozása dönti el, de a legáltalánosabb kezelési forma szerint a donor neve titokban marad, és soha semmilyen felelősséggel nem tartozik „gyermekei” iránt.

Ritka döntésnek számít az amerikai Új-Mexikó állam fellebbviteli bíróságon született határozat, melyben egy anya sikeresen harcolt ki két gyermeke számára pénzügyi támogatást az apától, aki csak mint spermadonor játszott szerepet a nő mesterséges megterméke­nyítésében. Azt persze senki nem tagadhatja, hogy ha vállalta a spermadonor szerepet, akkor evvel bio­lógiailag apává is vált. Így jöhet szóba annak az amerikai férfinak a fe­le­lős­sége is, aki bár maga erről nem tudott, de örökíthető szívbetegségben szenvedett. Spermadonorként huszon­négy gyermeket nemzett, akik közül kilenc biztosan megkapta a halálos kórt, és egyikük már meg is halt szívbetegség követ­keztében.

A pénzért vagy más megfontolásból spermát adó emberek tudtukon kívül akár több futballcsapatnyi gyermeknek is apjává válhatnak, miközben valószínűleg maguk a gyerekek sem lesznek soha tudatában annak, hogy hány féltestvérük él a világban. Így történhetett meg, hogy amikor egy amerikai lombikbébicég nyílt napot rendezett donortestvérek számára, akkor cso­dálkozott csak rá a négy anyától származó hat tinédzser korú fiú és lány, hogy mind külsőre, mind belsőre mennyire hasonlítanak. Mint mondták, kiderült, hogy még rossz szokásaikban is megegyeznek.

A közös szülőről csak annyit tudnak, hogy orvos, szőke és kék sze­mű, de ha még hozzá is kerülnének kezelésre, akkor sem fogják tudni, hogy saját apjuk mosolyog rájuk. Ehhez hasonlóan a női oldalról is vannak adományozók. Egy gyermektelen idős brit házaspár fia például annak köszönheti életét, hogy a szülei által a helyi buszokon kifüg­gesz­tett „petesejtet adományozó nő kerestetik” feliratú hirdetésre volt je­lent­kező.

Sokszor felmerül az a probléma is, hogy mi lesz a megtermékenyített, de felhasználatlan petesejtekkel. Van, aki eladományozza őket, van, akinek mindet beültetik, de ha kettőnél több magzat indul fej­lő­dés­nek, akkor a ráadást abortálják. Háromnál több petesejt megtapadása után a legtöbb esetben komplikációk lépnek fel, és nagy az esélye, hogy mindegyik baba sérülten születik.

Szenzációként írt a világsajtó idén nyáron arról, hogy egy tunéziai asszony hat fiút és hat lányt próbált egyszerre kihordani. Életbenmaradásukra az orvosok még egy százalék esélyt sem adtak, ám nemsokára kiderült, hogy a hír egy internetes kacsa, amelyet több nagy hírügynökség is felkapott.

A mesterséges úton megtermékenyült, de egészségesen született ikrek rekordját eddig egy egyedülálló amerikai nő, Nadya Suleman tartja. A hat fiút és két kislányt egyszerre kihordott nőnek nem ez volt az első szülése, az elvált asszonynak ugyanis már hat, 2 és 7 év közötti gyermeke volt korábbi házasságából. A csodaszámba menő számú gyer­mekkel azonban igencsak meg­gyűl­hetett a baja az egyedül boldogulni próbáló Sulemannak, mivel a szülés után nem sokkal a 33 éves kalifor­niai nő egy interjúban már úgy nyilatkozott, hogy „nem tudom, mit képzeltem. Teljesen elrontottam a saját és a gyermekeim életét is”.

Isten ajándékának tartja azonban gyermekeit az a nigériai származású házaspár, akiknek először születettek nyolcas ikreik 1998-ban. Bár a legkisebb – alig 320 grammal született gyermek – egy hét után meghalt, testvérei csodálatos módon fejlődésnek indultak, és ma 11 évesen egészséges tinédzserek.

forrás: hetek.hu