banner

2014. december 23., kedd

Tanulmányok igazolták: minden nő biszex vagy leszbikus

Meglepő dolgot állítanak a az amerikai Notre Dame Egyetem egyetem, illetve ezt megerősítik a brit Essex Egyetem tudósai is: egy friss kutatásuk szerint minden nő vonzódik a saját neméhez, még akkor is, ha ezt nem vallja be magának!

Essex egyetemének pszichológia tanszéke Dr. Gerulf Rieger vezetésével végzett kutatást, amely a nők válaszreakcióit vizsgálta szexuális jellegű ingerekre. A 345 nő részvételével zajló felmérésben meztelen nőket és meztelen férfiakat mutattak a jelentkezőknek, és különböző (biológiai) válaszreakcióikat figyelték meg.
Kiderült: míg azok a nők, akik leszbikusnak vallották magukat, egyértelműen a nők látványára indultak be – azonban heteró társaik (a feltételezéssel ellentétben) hasonlóan reagáltak a meztelen férfi és női testekre. Azaz – mondják a kutatók – a nőknél valójában nem létezik olyan, hogy heteroszexuális: vagy egyértelműen leszbikusok, vagy biszexuálisok.

A fejekben 3 féle nő létezik: heteroszexuális, homoszexuális és biszexuális. De az egyetem legújabb kutatásai szerint azonban a nőknek csak egyetlen típusa van: a biszexuális, vagyis a lelke mélyén minden nő vonzódik a saját neméhez (is). Úgy tűnik, a női szexualitás még annál is bonyolultabb, mint gondolták.

A kísérlet során az alanyok reakcióit a szemmozgást mérő műszerekkel, valamint fiziológiai szexuális válaszaik mérésével vizsgálták. Korábbi vizsgálatok során is kimutatták már, hogy heteró nők izgalomba jöttek más nők látványától is, ezt azonban feltételezték a leszbikusok és a férfiak látványának esetében is. Most azonban ezt is megvizsgálták, így kiderülhetett, hogy ez a jelenség fordított irányban közel sem annyira jelentős.

A leszbikus nők sokkal inkább csak a preferenciájuknak megfelelő nem látványától „indulnak be”. Ezzel pedig az ő reakcióik sokkal inkább a férfiakéra hasonlítanak, akik fizikai reakciói sokkal jobban tükrözték az elmondott irányultságot, mint a nők esetében. Dr. Rieger lenyűgözőnek nevezte azt a felfedezést, hogy a heteró és leszbikus nők körében ilyen különbség mutatkozik a reakciók között.

Nem tisztázott, hogy mi a jelenség magyarázata, de a kutatás vezetője szerint azzal lehet kapcsolatban, hogy a lány magzat mennyi tesztoszteron hormont kapott az anyaméhben. Akik nagyobb dózishoz jutottak hozzá a várandósság első időszakában, a férfi szexuális viselkedéshez sokkal inkább hasonló mintázatokat követnek.

Dr. Rieger elmondása szerint hasonló jelenséget fedeztek fel majmokkal lefolytatott vizsgálatok során is. A kutatás azért jelentős, mert korábbi elmondásaikkal ellentétben a heteroszexuális nők a nemi izgalom során sokkal inkább bizonyulnak biszexuálisnak vagy homoszexuálisnak, de sosem kizárólagosan heterónak.

Ezzel együtt ezek az eredmények valószínűleg nem azt jelentik, hogy a nők hajlamosak elnyomni magukban valódi énjüket és szexuális irányultságokat. A jelenség magyarázata sokkal inkább az lehet, hogy a női szexualitás egyszerűen sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint a férfi. Az izgalmi állapotot vizsgáló kísérletek során a kimondott vélemények és a mutatott fizikai reakciók között, hogy úgy tűnik, a nők számára a szexualitás egy teljesen más világ, mint a férfiak számára.

Az is kiderült, hogy az identitás erőssége változó: a látható külső jegyekkel rendelkező nők lényegesen markánsabb biszexuális identitással rendelkeznek, míg a többiek kevésbe erőssel, illetve gyakoribb az elfojtási igyekezet.

frissítve: 2015. december 1-én