banner

2015. július 16., csütörtök

A leszbikus és biszexuális nők szexuális egészsége

A Stonewall által kért kutatás
A Stonewall egy szervezet, amely azon törekszik – úttörő módon –, hogy kifejezetten a leszbikus és a biszexuális nők szexuális egészségét felmérje az Egyesült Államokon kívül. 

Felmérésük során megállapították, hogy a leszbikus és biszexuális nők kevesebb, mint fele vett részt valaha olyan vizsgálaton, ahol a szexuális úton terjedő betegségek és/vagy fertőzések előfordulását nézték volna.

Megállapítást nyert, hogy a vizsgált nők felének volt már valamilyen szexuális úton terjedő betegsége és/vagy fertőzése. Azok a nőknek, akiknek csak nőkkel volt szexuális kapcsolatuk a vizsgálat előtti öt évben, a negyede szenvedett már valamilyen szexuális úton terjedő betegségben és/vagy fertőzésben.

Téveszmék
Sajnos gyakori és téves feltételezés az, hogy azok a nők, akiknek csak nőkkel volt szexuális kapcsolatuk, nem kaphatnak el semmilyen szexuális úton terjedő betegséget. Ez azért van, mert azt feltételezik, hogy aktus közben a nők nem cserélnek testnedvet szex közben. 

Sokan meg azt hiszik, hogy a nők közötti szex nem igazi szexet jelent, ezért nem jelenthet veszélyt  a felek számára. De nem az a helyzet. A nők egymás közt is teljes testi kontaktussal élik meg szexuális élményeiket, ez pedig a szexuális tevékenység teljességét, azaz a testnedvek cseréjét is jelenti, ami  kihathat a nők egészségére.

Mi a teendő?
Az átláthatóság hiánya és az, hogy a leszbikus és biszexuális nők egészségügyi ellenőrzése nem megfelelő, sőt kifejezetten hiányos, mivel ezek a nők nem úgy érzik, hogy identitásukat és a hozzá kapcsolodó szexuális tevékenységüket meg tudnák beszélni az egészségügyi szakemberekkel. 

Nagyon sok leszbikus és biszexuális nők úgy érzi, képtelen megnyílni orvosuknak vagy a helyi egészségügyi szolgáltatónak a saját szexuális irányultságukkal kapcsolatosan. A Stonewall felmérése  megállapította, hogy sajnos a leszbikus és biszexuális nők fele nincs tisztában a veszélyekkel, illetve nem kap megfelelő és pontos információt a biztonságos szex gyakorlatáról.