banner

2013. augusztus 15., csütörtök

Szex szólóban – Ezért jó maszturbálni!

Bár a cikk főképp férfi-nő kapcsolatokról számol be, a tartalma ugyanúgy vonatkozik a biszexuális, mint a leszbikus nőkre is!

A többség egyáltalán nem beszél róla, vagy tagadja, holott szinte minden ember végez rendszeresen önkielégítést a maga módján. A köztudatban mind a mai napig számos tévhit kering a szóló szexről, ami egyáltalán nem káros dolog, épp ellenkezőleg: saját magunk kényeztetése az egyik legélvezetesebb örömforrás, amely fontos fizikai, érzelmi és szociális előnyökkel járhat.

Ideje megtörni a tabukat
Egy friss tanulmány szerint a nők 92%-a hetente legalább egyszer végez önkielégítést, ami hatalmas ugrás a korábbi vizsgálati eredményekhez képest (a '80-as években ez az arány mindössze 64% volt). Ennek oka többek között az, hogy a XXI. században sokkal hosszabb és változatosabb életet élünk, nyitottak vagyunk a szexuális magatartás terén, valamint jóval több párkapcsolatot alakítunk ki, mint anyáink vagy nagyanyáink. Az előző századokban az autoerotikát erkölcstelen cselekedetnek tartották, melynek tiltása főként az egyház befolyásából fakadt. A legtöbb vallás a mai napig kizárólag a gyereknemzés céljából támogatja a szexet, és sokan ilyen normák szerint nevelkednek. Úgy tűnik, modern világunkban még mindig él egy határozott stigma a maszturbálással kapcsolatban, továbbá alapjában véve patriarchális társadalomban élünk, amely alárendeli a nőket a férfiaknak, ezzel együtt a szexualitás aspektusából is több minden megengedett az erősebbik nemnek. A tabuk ledöntésében merészet lépett előre a '90-es években Madonna, aki gyakran imitált önkielégítést a színpadon, vagy legutóbb Britney Spears, aki azt nyilatkozta egy interjúban, hogy szerinte minden nő vesztes, aki nem engedi meg magának ezt a „zseniális” tevékenységet.
„Kb. 16 éves lehettem, amikor az egyik haverommal együtt strandoltunk, majd hazaérve rögtön beindult a fantáziám az izmos hátsójára. Épp az ágyon fekve simogattam a csiklómat, amikor kopogás nélkül benyitott apám a szobába, rám ordított, hogy 'Hát te meg mi a francot csinálsz?', aztán jól felpofozott. Később persze anyámtól is megkaptam a fejmosást, hogy milyen undorító vagyok, és hogy ő nem ilyennek nevelt. Szerintem ezért vagyok nagyon szégyenlős az ágyban, és nem tudom levetkőzni a gátlásaimat.” /Réka, egyetemista (23)/

Monológ a vaginához
Már az óvodások is maszturbálnak, ergo tudattalanul örömet okoznak maguknak saját nemi szervük izgatásával. A serdülőkor kezdetével a többségnek ébredezni kezd a szexuális érdeklődése, ám a nőknek a férfiakkal ellentétben tanulni kell az orgazmust, akik a spontán magömlés során ezt automatikusan megtapasztalják. Az önkielégítés a szexuális viselkedés egy igen fontos tényezője, amit minden nőnek el kell sajátítani, mert kulcsfontosságú a későbbi nemi aktivitásban. A nők ennek révén ismerik meg a saját testüket, ami lehetővé teszi, hogy átéljék a legmagasabb fokú élvezeteket – mondja Győri Szilvia szexuálpszichológus, tanácsadó szakpszichológus. Az is tény, hogy sokak szeretkezés közben nem elégülnek ki maradéktalanul a partner által, ami nem azon múlik elsősorban, hogy a másik mennyire jó és szerető társ. A nők esetében (is) nagyon fontos megértetni és elfogadtatni a másikkal, hogy a maszturbálás teljesen normális és természetes tevékenység, és arra szolgál, hogy a szexualitás kiteljesedjen.

„A férjem 50 éves, 20 éve vagyunk együtt, és rendszeresen maszturbálunk szeretkezés közben. Az elején azt gondoltam, hogy nem vagyok elég jó neki, de később rájöttem, hogy ez nagyon erotikus dolog, amivel még izgalmasabbá válnak az együttlétek. Amikor a párom külföldön van, sokszor megesik, hogy telefonszexelünk egymással, vagy pornót nézek – újabban nagyon felizgatnak a leszbikus jelenetek, és szívesen fantáziálok erről az ágyban is. Számomra a maszturbálás a szex elengedhetetlen része, és úgy gondolom, aki kihagyja, annak sivárabb a szerelmi élete.” /Marcsi, eladó (46)/

Az önkielégítés szexuális katalizátor
Az '50-es években az amerikai szexológus, Alfred C. Kinsey úttörőnek számított a női orgazmus kutatásában, és azt is megállapította, hogy azok a nők, akik házasságkötés előtt rendszeresen maszturbáltak, sokkal kielégítőbb nemi kapcsolatot éltek a férjükkel. Egy párkapcsolatban változékony intenzitásúak a szexuális igények, és könnyen előfordulhat, hogy az egyik partner nem érhető el fizikailag – fáradtság, távollét vagy akár egy betegség miatt. A saját nemi szervek ingerlése és izgatása segíthet ellensúlyozni az eltérő erősségű vágyakat, közelebb hozhatja a feleket egymáshoz, és olyan intimitást teremthet, ami gyakran hiányzik az együttlétből. Ennek hiányában növekedhet a lelki és testi frusztráció, ami hosszú távon komoly feszültséget idézhet elő a partnerviszonyban.

„A párommal is átélek orgazmust, de ha magamhoz nyúlok, sokkal intenzívebb az élmény. Emiatt egyáltalán nincs szégyenérzetem, sőt, úgy tapasztalom, hogy a férfiak díjazzák, és nagyon felcsigázza őket, ha előttük teszem. Általában heti 4-5 alkalommal végzek önkielégítést, függetlenül attól, hogy egyedül vagyok-e vagy párkapcsolatban. Néhány éve jártam valakivel, akinek nem tudtam megmagyarázni, hogy ezt nem azért teszem, mert ő bármit is rosszul csinál, hanem egyszerűen imádom kényeztetni magam. Azt hiszem, olyan vagyok, mint Samantha a Szex és New Yorkból, a kreativitásom határtalan e téren, és nem értem, hogy miért csak a férfiaknak jár az élvezet.” /Éva, programozó (32)/

„Használd vagy elveszíted!”
A maszturbálás a nemi élet egyik legkellemesebb formája, ennek ellenére sokan nem mernek beszélni róla, vagy titokban, bűntudat és szégyenérzet kíséretében végzik. Valójában azok a nők, akik rendszeresen önkielégítenek, másoknál általában harmonikusabb szexuális életet élnek, jobb egészségi állapottal és párkapcsolattal rendelkeznek, valamint van önbizalmuk. A saját örömszerzés a serdülőkortól kezdve egészen időskorig olyan természetes szokás, ami számos pozitív egészségügyi hatással bír. A gyakori önkielégítési technikák testi síkon segítenek megelőzni a méhnyakrák kialakulását, enyhítik a menstruációs görcsöket és a migrénes fájdalmakat, jótékonyan hatnak a hüvelyszárazságra, valamint könnyítik az elalvást. Az önkényeztetés lelki síkon javítja a hangulatot, segít az ellazulásban, ezáltal enyhíti a stresszt, növeli az önbecsülést, és erősíti a felek közti intimitást.

„Nem igaz, hogy minden nő szeret maszturbálni. Én is megpróbáltam régebben, és nem adtam fel az első kudarcnál, de őszintén szólva semmit nem éreztem. Nem vagyok prűd, és elfogadom, ha a párom mellettem teszi, pusztán arról van szó, hogy számomra ez a 'magányos tevékenység' nem okoz kéjérzést. Véleményem szerint, akik azt mondják, hogy az a nő, aki nem nyúl magához, az unalmas vagy rossz az ágyban, csak egy buta általánosítás. Én imádok szeretkezni a kedvesemmel, mert hasonló a szexuális étvágyunk, és nincs hiányérzetem, mert bárhogy is kényeztet, mindig elélvezek.” /Brigi, ügyintéző (29)/

forrás: life.hu