banner

2016. január 22., péntek

A biszexuálisok többnyire nők

Egy a negyvenes években készült felmérés során a nők 6-14%-a vallotta be, hogy volt már kalandja azonos neműekkel, a mai kutatások szerint ez az arány akár 38% is lehet. Ebben persze benne vannak a fiatalkori kísérletezgetések is.      

Szeptember 23-án ünnepelték világszerte a biszexuálisok világnapját, az esemény alkalmából a Nerve összeszedte a biszexualitás történetének legjelentősebb történéseit. Az egyik ilyen az, hogy 2008-ban az egyik amerikai kutatás megállapította, a biszexuálisok többnyire nők, a tengerentúli felmérés szerint a nők 1,5%-a szereti a saját nemét is – más felmérések jóval nagyobb hányadot mutatnak. Ebben a kutatásban azt is megállapították, hogy egy úgynevezett átmeneti időszakban csajoznak a biszex nők: ez főleg a főiskolai időszakra jellemző, és még egy kicsit tovább is tart, nagyjából tíz évig. Aztán a kísérletezgetések után megállapodnak egy férfival.    

A biszexuálisoknak szóló Biscuit magazin 2014-ben felmérést végzett, ezer nőt kérdeztek meg a szexuális orientációjukról. A felmérésben résztvevő nők 26,5 %-a válaszolta azt, hogy biszexuális, de ez a szám elérheti a 38%-ot is, ha figyelembe vesszük azokat a heteroszexuális nőket, akik hármas, vagy csoportszexben élvezik az azonos neműek társaságát, illetve azokat a leszbikusokat, akik néha lefekszenek férfiakkal.  

A felmérés több mint négy héten át tartott, a résztvevők online válaszoltak a kérdésekre. Az is kiderült, hogy a 16 és 24 év közöttieket, illetve a 35 és 44 év közöttieket nem érdekli a kategorizálás, elavultnak és lényegtelennek tartják mások szexuális aktivitásást cimkézni. A megkérdezett nők mindössze 6%-a válaszolta azt, hogy soha nem fantáziált nőkről, 12% pedig azt állította, hogy alkalmi kapcsolata volt nőkkel.

Természetesen ezek a felmérések nem komoly tudományos felmérések, bár több ilyen is készült már: az elsőt még Alfred Kinsey készítette, a negyvenes években. A szexológus a kutatásaival megállapította, hogy a nők körülbelül  6-14%-ának volt már azonos neműekkel kalandja. A Kinsey-skálán a szexualitást nullától hatos skálán ábrázolta, ennek megfelelően a kutatásai szerint az emberek nagyja valahol középen helyezkedik el, egytől ötig.


Annak ellenére, hogy számtalan kutatás is alátámasztja, illetve az LGBT közösség nevében a B betű képviseli a biszexeket, egy 2013-as felmérés arra világított rá, hogy külön orientációként sokan nem fogadják el. A Pittsburgh Egyetem 1500 embert kérdezett meg a biszexualitásról, a felmérésben résztvevők 15%-a nem ismerte el külön szexuális orientációként. Az is megállapítást nyert, hogy a biszexuális férfiakhoz a többség negatívan viszonyul, míg a biszex nőkhöz általában pozitívan.


A biszexuálisok világnapját 1999 óta tartják szeptember 23-án, biszex civilek kezdeményezték az Egyesült Államokban. 

forrás: velvet.hu