banner

2016. február 8., hétfő

Leszbikus vagy biszexuális nők párkapcsolati lehetőségei

Rengeteg nő, aki nem mer coming out-olni, férjhez megy, gyereket szül, és hirdetéseken keresztül keres magának egy nőt, de a férje a csali a horgon. Így titkolóznia sem kell a férje előtt. Otthon a kis kuckójukban elintézik édes hármasban. De mi van, ha már ez nem elég?

 Kiemelt problémát jelentenek az anyasági kérdések, főleg a leszbikusoknál. Sokszor – szinte mindig – diszkriminálják a leszbikus anyák gyermekgondozási lehetőségeit, mert a bíróságok a leszbikus anyát gyermeknevelésre alkalmatlanak tekintik, s mivel a gyermek „legjobb érdekeit” veszik figyelembe, csak a láthatást engedélyezik.


Szerencsére az intelligens pszichológusok ezt megcáfolják, és határozottan állítják, hogy a leszbikus anya gyermeke nem mutat szexuális zavart, ahogy egy heteró anyáé sem vagy éppen úgy mutat zavart, mint egy heteró nő gyermeke. Arról nem is beszélve, hogy ha jól neveled gyermeked, akkor sokkal toleránsabbak lesznek mindenféle mássággal szemben, mint az „átlag” gyerekek.


A XIX. századi Dél-Kínában több ezer nő, nővéri szövetséget hozott létre, és megesküdtek Jin istennőnek, hogy soha nem mennek férjhez. Ezeket a szövetségeket a komminuzmus győzelme után, 1949-ben tiltották be. A nőkhöz vonzódó nőket a XX. század elejétől kezdik sztereotip módon férfias kinézetű, feslett erkölcsű személynek ábrázolni (pl. Émile Zola: Nana).

A társadalomban az 1960-as évekig nem vettek tudomást a leszbikusságról és női biszexualitásról, aztán a búvárlapok felfedezték a témát, és hírességek magánéletében kezdtek vájkálni, pl. Greta Garbo, Marlene Dietrich, Simone de Beauvoir, Martina Navratilova, Jodie Foster, stb.


Közismert, hogy leszbikus hajlamú női taggal rendelkező pároknál sokkal fejlettebb az erotikus és a lelki kapcsolat, mint egy heteroszexuális férfi-női viszonyban.

„A leszbikusok és a biszexuális nők a tartós párkapcsolat hívei, mert az érzelem áll a középpontban.” – mondják sokan, de ez nem feltétlenül igaz, sőt! Rengeteg olyan leszbikus és biszexuális nő van, aki nem az érzelmekre hajt, hanem a szexre. Ugyanakkor az is tény, hogy több leszbikus él párkapcsolatban, mint egyéjszakás kalandokban. De van olyan is, aki mindig párkapcsolatban él, de minden héten mással. Ezt döntsétek el ti, minek is számít?