banner

2016. február 18., csütörtök

Legendák övezik az angol leszbikusok történetét

Az angol leszbikusok történetét rengeteg legenda övezi. Viktória királynő szerint nem is léteztek, sokan viszont szőrös lábú, férfigyűlölő teremtményekként képzelték el őket.

Rebecca Jennings komoly és érzékeny könyve mentes a durva és obszcén jelenetektől, valamint – áttörve a hallgatás falán – igyekszik magyarázattal szolgálni a jelenség okaira is. Azok számára, akik jártasak a homoszexualitás történetében, nem sok újdonsággal szolgál. Az elmúlt években sok jó szakkönyv jelent meg a témáról. Jenningsnek sikerült összefoglalni mindazt, ami a leszbikusok történetéről szóló irodalomból már tudható.


Ismert, hogy a XVI. században újfajta nézőpont volt kialakulóban a családról, szexről és házasságról. Ma a hálószoba a szex, a születés és a halál privát tere, s a magánéletünkhöz tartozik. De ez korántsem volt mindig így: a XVI. században az ágyak gyakran közösségi helyiségekben – így például konyhákban és előcsarnokokban – álltak, s a benne fekvők gyakran ugyanahhoz a nemhez tartoztak, ha nem is ugyanahhoz a társadalmi osztályhoz.

A könyvnyomtatás feltalálása utáni időszak az ókori görög és latin írások reneszánszát hozta, egyúttal sok korábban „tisztátalan” irodalomnak számító művet hozott be a mindennapi olvasmányélmények körébe. Jennings szerint e két tényező, az 1500-as évek alvási és olvasási szokásai egyszerre tették elfogadottá, és tiszteletre méltóvá a leszbikusokat.

A könyv alapanyagát képező forrásokból elszánt asszonyok történetei bontakoznak ki, akik „női férjként”, olykor „férjként és feleségként” éltek. Hogy szerelemből vagy függetlenségi vágyból alakult így, ma már nehéz rekonstruálni. Például a Cheshire-i anyakönyvekben 1707-ben és 1708-ban feltűnt bizonyos Hannah Wright és Anne Gaskill, valamint Ane Norton és Alice Pickford házasságkötése. A Westminster apátságban, Ranelagh grófjának mauzóleumában található Mary Kendall sírja, amely pontosan kifejezi azt is, hogy milyen szoros kapcsolat fűzte Lady Catherine Jones-hoz.

Vannak, akik azzal érvelnek, hogy ezekben az esetekben csupán romantikus barátságról van szó, nem pedig szexről. Jennings szerint Anne Lister 1980-as években megtalált titkos naplója végleg rácáfolt erre a nézetre. Anne, aki Halifaxban nagynénjével és nagybátyjával élt, sikeresen igazgatta a családi birtokot, közben azonban számtalan, rövid vagy hosszú életű viszonya volt különböző hölgyekkel. Naplójában minden egyes „csókot” feljegyzett, kivéve, ha nem álltak meg egy csóknál.


A XX. századra a leszbikus élet láthatóbbá vált, társadalmi összefüggései azonban nem egyszerűsödtek. Az 1920-30-as évekre jellemző szapphói divat legalább annyira volt valós, megélt romantikus érzelem, mint a háború kényszerű mellékterméke, illetve az oktatás és a munka világában történő társadalmi változások következménye. Az 1960-70-es években a feminizmussal összekapcsolódó leszbikus mozgalmon belül is sok békétlenség alakult ki. A 90-es évek leszbikus stílusának, amely Hollywoodban és a Vanity Fair címlapján hódított, pedig már nem sok köze volt a való élethez. 

forrás: mult-kor.hu