banner

2016. május 1., vasárnap

Leszbikus nők által nevelt gyerekeket vizsgáltak

Az 1980-as évek óta vita tárgya, hogy vajon a homoszexuális szülők által mutatott példa hátrányosan érintheti-e a gyerek fejlődését a heteroszexuálisok gyermekeivel szemben.


A meleg nők és meleg férfiak házassága azért is megosztó a társadalomban, mert a házasság általában egy gyerek iránti felelősséggel is jár, ahol meghatározó, hogy milyen példát mutatnak a szülők a gyereknek.


Sokan azt gondolnák, hogy mivel a gyermek természetes módon mind apai, mind anyai mintát is lát, ezért ettől nem foszthatjuk meg a neveltetés során.

Tudósok annak érdekében, hogy ennek hosszú távú hatását kiderítsék, 5 paraméter szerint hasonlítottak össze 95 heteroszexuális és 95 csak nő nemű szülőkkel rendelkező családokat –olvasható a Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics-on.

A paraméterek a következők voltak:
  1. a szülők stressz szintje;
  2. a gyermek egészsége,
  3. a gyermek érzelmi nehézségei
  4. a gyermek szociális problémamegoldóképessége
  5. a gyermek tanulási képessége.
Arra az eredményre jutottak, hogy csak az első paraméterben volt különbség; a leszbikus nők stresszesebbek voltak, mint a heteroszexuális családok szülői. Ez azonban akár annak is betudható, hogy rajtuk nagyobb a társadalmi nyomás, pont azért, mert sokan szkeptikusak a meleg szülői-családképpel szemben.