banner

2013. szeptember 18., szerda

Intim torna és hozadékai: egészség, kreativitás és a lelki egyensúly

Intimtorna. Nehéz ügy ez, mert megnevezni is nehezünkre esik egyik-másik testrészünket ezen a tájékon és a mindennapokban sokszor rejtve is maradnak előlünk "alsó arcunk" mimikai izmai. Pedig képzeljük csak el, hogy ugyanúgy grimaszolhatnánk gátizmainkkal, mint arcizmaikkal, mikor nem-tetszésünket nyilvánítjuk ki.

Gátizomzatunk felépítése alapján hasonló hasizmunkhoz, bicepszünkhöz, bármely vázizomzatunkhoz, valahogy mégis mindig kimarad az edzéstervből, hogy is tornáztassuk magunkat „odalent”.
Azért is nehéz ügy ez, mert a monoteista vallási nevelés következtében megnevezni is nehezünkre esik egyik-másik testrészünket ezen a tájékon, és a mindennapokban sokszor rejtve is maradnak előlünk „alsó arcunk” mimikai izmai: hiszen nem nézünk velünk minden reggel tükörbe, mint hasonlóan aprólékos izomzattal rendelkező felső párjával! Pedig az egészséges önértékelés egyik fontos lépcsője, ha legalább heti 2-4 alkalommal tükörben nézünk szembe nemiszervünkkel. Képzeljük csak el, hogy ugyanúgy grimaszolhatnánk gátizmainkkal, mint arcizmaikkal, mikor nem-tetszésünket nyilvánítjuk ki. Ezek az izmok így mindennapi tudatosságunkon kívül esnek, noha nap, mint nap meghatározzák közérzetünket, életvitelünket. Ezek, a szeméremcsont mögött és a gerinc vége (farkcsont) előtt található területen elhelyezkedő apró izmok, melyek három rétegű izomlemezként tartják belső szerveink súlyát mindamellett, hogy ürítési funkcióinkban is kulcsfontosságú szerepet játszanak. Mindaddig, amíg jól működnek, általában tudomást sem szerzünk róluk, azonban amint probléma van velük, rögtön kétségbeesünk, katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítjuk saját alfelünket. Pedig hát miért is ne lenne probléma velük, hiszen nem is igazán tudjuk, hol vannak, hogyan működnek, illetve hogyan működhetnének mimikai izmainkhoz hasonló gáttájéki izmaink. 

Mire is jó az intimtorna?

Az intim torna segítségével nemcsak a gáti gyengeségből adódó tünetek javíthatóak és/vagy szüntethetőek meg, hanem mivel fokozódik az egész kismedence vérkeringése, oxigén és tápanyagellátása, így a kismedencei szervek keringése, funkciója is jobb lesz: csökken a gyulladásra való hajlam, javul az erek tónusa (aranyér problémák megszűnnek) fokozódik a regenerációs készség, fokozódik az orgazmuskészség, izmaink irányíthatóvá, jól záródóvá, ügyesebbé és rugalmassá válnak. Azt is megvizsgálták, hogy aki intimtorna gyakorlatokat végez, agyának kreativitásáért felelős területeiben is fokozódik az elektromos agyi tevékenység, továbbá aki rendszeresen végzi a tornát, általában véve is kreatívabbá válik, és ha jól működnek záró funkcióink, ügyesek vagyunk a szexualitásban, és még szunnyadó kreativitásunk is a felszínre tör, megérezhetjük, milyen harmóniában élni a testünkkel. A kör azonmód záródik, hogy ez a harmónia számos esetben védelmet tud nyújtani szervezetünknek számos betegséggel szemben. Tehát beindíthatunk egy öngerjesztő egészségvédő kört (ez egyébként a sportolás és az egészségvédelem általános kapcsolata is). Krónikus betegségben (magas vérnyomás, inzulin dependens cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, aranyér, stb) szenvedőknél ez különösen sokat segíthet!

Melyek is azok a bizonyos riasztó, gáti gyengeségből eredő tünetek? 

Az első fokú tünetek közé tartozik a stressz inkontinencia (hasprés hatására akarattól független vizeletcsepegés), a hüvely tágassága (levegő ki-beáramlás), külső aranyér, szél- és széklettartási nehézségek. Ha nem figyelünk ezen tünetekre időben oda (vagy esetleg neveltetésünkből adódóan nem szívesen beszélünk róluk), előbb-utóbb fokozódni fognak panaszaink (mivel továbbra sem teszünk a gátunk erősítéséért). Kialakulnak a másodfokú tünetek: húgycsősérv, hüvelysérv, méhsüllyedés, hólyagsérv és végbélsérv következtében, melyek az adott kismedencei szerv süllyedését jelentik vagy lefelé, vagy a hüvely irányába. Férfiaknál gáti gyengeség tünetei közé tartozik még az erekció szögének csökkenése és a korai magömlés is, nőknél pedig az izomgyengeségből származó orgazmuszavarok.

Tegyünk ellene!

Mielőbb kezdjük el az intim torna ránk szabott egyéni tréningjét, ami egy reggeli 2 perces, illetve egy esti 10 perces tréningből áll, illetve rengeteg olyan szokásból és tudatosságból, melyek mindennapjainkban meghatározzák gátizomzatunk fittségét. A két gyakorlat között meg izomtónus munkát erősíthetjük, ha hüvelyi súlyokat, vagy gésa-golyókat, használunk. Ezek súlya a gátizomzatra nehezülve nyújtja az izmot (akár vehetjük úgy, hogy konditerembe jár a hüvelyizmunk), miközben nekünk rá kell szorítanit.

Ha élünk ezzel a módszerrel, akkor javasolt egy heti rendszerű szisztéma, naponta 2-3 alkalommal ismétlődő ciklusra lebontva, mely ciklus időtartalma kezdetben minimum 20, maximum 80 perc legyen, majd a későbbiekben ez 120, illetve 180 percre módosuljon. Ugyanakkor a váltó súlyú rendszer napi szintű használata segít a legtöbbet, nem kis mértékben hozzájárul a nők fogyásához, illetve hasizmuk erősödéséhez is a hüvely- és gátizmok erősödése mellett! Javasolt, hogy napi szinten cseréljük a hüvelyi súlyokat/gésa-golyókat, azaz:
  1. nap: 2 hüvelyi súly vagy 2 golyós gésa-golyó
  2. nap: 3 hüvelyi súly vagy 3 golyós gésa-golyó
  3. nap: 4 hüvelyi súly vagy 4 golyós gésa-golyó
  4. nap: 5 hüvelyi súly vagy 5 golyós gésa-golyó
  5. nap: 4 hüvelyi súly vagy 4 golyós gésa-golyó
  6. nap: 3 hüvelyi súly vagy 3 golyós gésa-golyó
  7. nap: 2 hüvelyi súly vagy 2 golyós gésa-golyó 
Két dolgot még szeretnék pontosítani eme folyamatnál: a hetedik, és az utána újboli első napon, azaz két egymás után követő napon 2 hüvelyi súly vagy 2 golyós gésa-golyó használata fontos, alaphelyzet hoz létre az izommunkánál, ne ugorjuk át. A legtöbb nőnek a 4 és/vagy 5 hüvelyi súly, illetve a 4 és/vagy 5 golyós gésa-golyó használata az elején problémákat okoz, akár lelki traumaként élhetik meg, de megfelelő hozzáállással rövid idő alatt ez megoldódik, sőt kifejezetten vonzóvá válik 2-3 hónap után.

Fontos még az is, hogy ez a torna és súlygyakorlat nem csak fiataloknak szól. Nagymamák is nyugodtan elkezdhetik! A gátizmok fiatalsága nem korfüggő: vannak ugyan olyan szokások, melyek évtizedek alatt folyamatosan, egyre inkább gyengítik ezen izmainkat, azonban fiatalok gátizomzata is lehet rossz állapotú a túlzott tamponhasználattól (telítődése nyomán feszíti az izmokat), gátizomkat gyengítő erőltetett sportolástól stb., és idősebb korban is átlagban 135%-os, de akár 200%-os javulás érhető el a rendszeres gyakorlással.

Ugyanakkor az intim torna a kismamáknak is ajánlott: sokan félnek attól, hogy ártanak az intim tornával a magzatnak. Szó sincs róla! A babák oxigén és tápanyag ellátása is fokozódik, így sokszor felébrednek és „ők is velünk tornáznak”. A várandósság bármely időszakában nyugodtan elkezdhető a tanulás, ideális azonban, ha 10 héttel a szülés előtt elkezdjük a gát tudatos edzését esetleges gátvédelemhez, illetve a minél jobb szülés utáni regenerációért. A súlygyakorlat ellenben ebben sz időszakban nem ajánlott!

Kiknek nem ajánlott? 

Bizonyos esetekben nem ajánlott intim tornát végezni: veszélyeztetett terheseknél, kismedencei tumoros betegeknél, vérző myomás (a méh jóindulatú daganata) betegeknél.

A szakszerűség mindig fontos, minden sportnál: fontos, hogy megfelelően sajátítsd el a mozgást, csak így orvosolható az adott probléma, amit kezelni vagy még csak elkerülni szeretnél, és csak így biztosítható a várt eredmény és az is, hogy nem teszel kárt magadban (a rosszul végzett intim torna vagy súlygyakorlat káros is lehet). Ugyanakkor fontos a következetes és rendszeres gyakorlatvégzés (nem abbahagyni félúton), ellenkező esetben ugyancsak károkkal gyarapodunk a javulás helyett. 

Láthatod, az egészségmegőrzésben testünk minden része fontos szerepet játszik, így lehetsz kiegyensúlyozott és magabiztos. Az a tapasztalatom, hogy az embereket önbizalommal tölti el, ha tehetnek valamit saját egészségükért. Ne habozz hát, kezd el még ma...